Project Description

Suprafaţa: 75mp (3 camere)

Localizare: str. Pictor Barbu Iscovescu, Bucuresti

Buget : 55000 euro

Status: finalizat

Durata lucrărilor: 6 luni

Utilizare: locuinţă

  • Printre cuvintele cheie primite de la beneficiari  în preambului dezvoltării conceptului s-a regăsit şi Musee D’Orsay, o celebră gară pariziană convertită în muzeu de artă la aproximativ 100 ani de la inaugurare. Acest monument atât al arhitecturii de sfârşit de secol  XIX cât şi al arhitecturii contemporane este un argument viu al posibilei şi în final palpabilei sinergii între vechi-istoric şi nou-contemporan.
  • Abordarea de tip conversie a stat la baza acestei amenajări, dar nu vorbim despre o conversie funcţionala ci aducerea în prezent a unei locuinţe interbelice utilizând elementele sale iniţiale ce poartă bagaj estetic. Astfel grinzile ce formează structura şarpantei, trecute prin etape mai mult sau mai puţin fericite de vopsire de-a lungul a celor aproximativ 80 ani de viaţă structurala, au devenit elementul director al întregii amenajări. Diferitele scenarii de iluminare ale livingului nu fac decât să separe grinzile de şarpantă, exacerbându-le calitatea monumentală.
  • Prin apariţia oglinzii la partea superioară a zonei de living s-a încercat pe de o parte mărirea spaţiului perceput şi pe de altă parte sugerarea faptului că dormitoarele sunt de fapt nişte cutii limitate, ce te expulzează către living/ zona socială a casei. Acest lucru întră în contrast cu perete luminat de sticlă ce vrea să se dezvolte ca o limită translucidă între public şi privat.
  • Simplitatea bucătăriei îşi doreşte să nu ştirbească din forţa istorică şi prezentă a grinzilor. Deşi beneficiarii şi-au dorit o bucătărie închisă, mai potrivită petru prepararea bunătăţilor de zi cu zi, în cele din urmă nu am putut pune în practică decât o bucătărie închisă la culoare.
  • Camera copilului este o metaforă despre cum elemente/materiale de inspiraţie industrială pot genera ambianţa unei camere de fetiţă. Ne-am dorit mai mult decât un print cu contururi aparente de munţi, de aceea acele piscuri sunt realizate din tablă trasa, tocmai pentru a suplimenta numărul de sensuri pe care le poate căpăta acest spaţiu. Apare acea pisicuţă, inspirată dintr-un armadillo din diferite tente de roz, ce de prezintă ca un gardian al camerei fetiţei.
  • Fragmentarea dormitorului matrimonial a fost dusă la extrem în incercarea de expanda spaţiul, astfel albul anost al dresingului perimetral contrastează cu lamelele şi bârnele patului ce amintesc de o pergolă. Căldura lamelelor din partea superioară a patului iese în evidenţă prin proiectarea pe tavanul gri antracit / rece, efect ce nu se poate perceput decât stând întins pe pat.
  • Baia are forma unui tunel, la capătul caruia se află o fereastra, parcă luminiţa de la capătul tunelului. Acest tunel l-am asimilat cu succesiunea de lentile din diafragma unui obiectiv foto. Nu am făcut decât să accentuez acest efect de adancime cu ajutorul luminii, subdivizând astfel diferitele zone ale băii prin limite permeabile.