Project Description

Amenajare birouri Oracle

Beneficiar: Oracle Romania
Suprafaţă: aprx. 4800mp
Localizare: Oregon Park clădirea C, şos. Pipera, nr.44, Bucureşti
Buget: confidenţial
Status: finalizat
Durata lucrărilor: 8 luni
Utilizare: spaţii birouri
Echipa: Mihail Neagu, Tudor Coraci, Andrei Cebotaru
Project management: Arcadis Office
Lucrări fit-out şi mobilier customizat : Techo Romania
Mobilier standard: Workspace Studio
Fotografii: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

  • Proiectarea de fit-out de birouri astăzi a devenit un proces foarte dinamic, fiecare amenajare încercând să inoveze şi să pună în practică noi idei căt mai originale. Companiile din toate domeniile se luptă pentru resursa umană şi acest lucru se răsfrânge în mod pozitiv asupra calității spaţiilor de lucru oferite.  Se poate spune că Head-huntingul, momentan principala soluție pentru dezvoltarea resurselor umane  în companii, este elementul care dinamizează proiectarea de fit-out de birouri. Spațiul interior se alătură diverselor facilități oferite angajaților pentru a atrage persoane cat mai calificate.
  • Spațiul birourilor poate fi o experiență şi acest lucru este explorat în conceptele de proiectare. Spre deosebire de spaţiile de birouri de acum nu mai mult de 10 ani, spaţiile actuale sunt atractive, tot timpul noi , on-fashion şi trebuie să reprezinte metamorfozele prin care trec companiile pentru a ramâne actuale. Riscul este de a crea spaţii prea actuale- care să urmeze îndeaproape tendințele momentului şi a căror devalorizare morală să fie prea rapidă.
  • In fazele inițiale ale proiectului am definit zonele de intervenție recurgând la elemente pe care noi le considerăm stabile, la reflecții şi idei care să nu se demodeze accelerat, în așa fel încât peste o perioada scurtă de timp  să fie percepute ca ținând de trecut. Elementele utilizate sunt comune perioadei – lamele de lemn, tablă cutată, nuanțe naturale desaturate cu contraste scăzute, oglinzi clare sau patinate dar ideile pentru care sunt utilizate sunt scoase din viziuni uneori similare cu suprarealismul.
  • Camerele mari de ședință pendulează în jurul ideii de smart-casual, importată din zona vestimentară corporate. Elementele de lemn cu geometrii de mari dimensiuni (romburi, cercuri) sunt la limita dintre zona de eleganţă şi cea de fantezie. Sălile mici de ședință, care se adresează unor grupuri de 4-6 persoane, sunt inspirate de cabana grădinarului . Sălile de ședințe informale sunt definite de nuanțe de alb și gri deschis. Ele reprezintă un cadru relaxat gata să capete viață și dinamism o dată cu apariția utilizatorilor ce le populează.
  • Camera de relaxare are un street-feeling având finisaje de beton aparent, tablă cu mesaje scrise şi elemente de exercițiu fizic dintr-o zonă necizelată: sac de box, cos de baschet, elemente metalice pentru exerciții de forță – similare cu cele din centrele de detenție.
  • Zonele de socializare utilizează tema ( foarte frecventă de altfel) a căsuțelor, dar felul lor de exprimare cu doua bănci poziționate faţă în faţă pentru 8-10 persoane, fără masă între ele creează o atmosferă diferită de situația comună, de vis-a vis cu mai multe persoane.
  • Zona de prânz (cafeteria) este restaurantul secret al angajaților companiei. Cel mai mare spațiu închis al amenajării oferă utilizatorilor diferite zone de stat într-un ambient de inspiraţie scandinavă, dar upgradat prin suprapuneri de texturi, în care elementele geometrice se unesc într-o sinergie estetică.
  • Culoarele de trecere au geamurile prevăzute cu ochiuri pătrate, având un aspect fragmentat în raport cu zonele standard de birouri cu sticlă „ de sus pana jos”. Acest detaliu a fost foarte important pentru noi pentru a reduce scara elementelor şi pentru a putea crea o balanţă optimă între transparenţă şi opacitate pentru a separa diversele reprezentări ale ideilor aplicate în proiect. Elementele opace alternează texturi de lemn cu oglinzi gri care creează ritm şi profunzimi.
  • Recepția este o sugestie a ideii de high-tech. Forma neregulată a mesei de recepție, elementele reflectorizante ale pereților, sistemul de difuzor de sunet din lemn de pe perete  şi copertina luminoasă conturează o reflexie a idei de high-tech.