Project Description

Suprafaţa: 185mp (locuinţă cuplată)

Localizare: calea Bucureştilor, Otopeni, IF

Buget : 87000 euro

Status: finalizat

Durata lucrărilor: 12 luni

Utilizare: locuinţă

  • Amenajarea acestei case este reflexia a ceea ce se întâmplă atunci când beneficiarii îşi cunosc gusturile şi se implică alături de arhitect în găsirea celui mai bun răspuns la nevoile lor estetice şi funcţionale. Atracţia acestora către stilul shabby chic, un stil bazat pe obiecte ce reflectă trecerea anilor, şi pasiunea pentru călătorii (ce se descoperă la o simplă căutare pe instagram: #berisoricalatori) m-au ghidat în a dezvolta această amenajare care o colecţie de spaţii aparent diferite, dar care poartă o foarte stransă legătură indirectă.
  • Funcţiunea spaţillor este astfel gândită ca nivelul de intimitate să crească pe măsură ce parcurgi spaţiul de la parter către mansardă. Astfel parterul este inundat de lumina naturală dinspre două laturi, ce sunt aproape integral vitrate, în timp ce la ultimul nivel vorbim doar de lumină zenitală concentrată pe anumite obiecte.
  • Parterul este gândit ca un spaţiu fluid subdivizat la nivelul finisajului de pardoseală pe direcţia în care lumina străpunge spaţiul. Încă din intrare se poate observa ritmul gradat al elementelor ce separă spaţiile de circulaţie, acest ritm devenind unul foarte calm pe măsură ce ne apropiem zona de gătit.
  • Zona canapelei este de fapt zona amintirilor, calificată de peretele ce se dezvoltă ca un fond al obiectelor ce amintesc de evenimentele importante din viaţa beneficiarilor, totul culminând cu şemineul de lumânări. Înaintăm către zona pergolei, al carei tavan aminteşte de o împletitură, datorită amplasării corpurilor de iluminat. Se remarcă aici masa de 10 persoane, cerinţă clară încă de la prima discuţie, care cu ajutorul cusăturii de cupru evidenţiază caracterul manufacturier al obiectului. Ajungem la limita opusă intrării unde găsim spaţiul pianinei doamnei, deasupra căreia tronează simbolul cuplului transformat în obiect de iluminat ambiental. Bucătăria pare o combinată de elemente industriale şi medievale care împreuna generează o imagine ancestrală, ducandu-ne cu gândul ca acest spaţiu există în acel loc înainte de dezvoltarea imobiliară.
  • Deşi subiectul discuţiei este o casă pe mai multe niveluri, din păcate aceasta nu a beneficiat de un spaţiu care să sugereze legătura verticală între etaje. Datorită slabei calităţi a scării iniţiale din beton armat a apărut oportunitate de a o înlocui cu una mult mai “transparentă” din metal. Casa scării este bordată pe contur de elemente metalice ce ajung din parter până în mansardă precum nişte fibre verticale. Toate aceste elemente conlucrează la obţinerea unui legaturi pe verticală între spaţii.
  • Etajul este momentan atât un spaţiu de tranziţie între parterul public şi mansarda intimă, căt şi un spatiu de tranziţie în timp în aşteptarea copiilor sau a oaspeţilor familiei.
  • Punctul culminat al acestui spaţiu de locuit îl constituie mansarda, care pastrează aspectul de spaţiu fluid similar cu parterul. Nu regăsim aici niciun perete între zona de dormit şi dressing. Baldachinul pare că se extrudează pentru a concentra lumina doar în zona aşternuturilor. Nu în ultimul rând baia matrimonială apare ca un spaţiu de răsfaţ în care te poţi îmbăia sub albastrul cerului, atât la propriu cât şi la figurat. Elementele de oglindă montate pe pereţi încearcă sa disipe legătura între şarpantă şi pardoseală, şarpanta rămânând astfel într-o stare de imponderabilite, agăţată parcă de albastrul cerului.